reklama

Kúp si párok, zachráň slovenskú ekonomiku!

Vlastne, nemusí to byť len párok. Môže to byť mäso, tlačenka, saláma či čokoľvek iné. Môže to byť vlastne akýkoľvek produkt od ktoréhokoľvek slovenského výrobcu. Prečo slovenského? Pretože to bude teraz tá najlepšia investícia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Myslím si, že dopady pandémie korona vírusu sa naplno prejavia až keď situácia dovolí zrušiť všetky mimoriadne opatrenia a život sa "vráti" do pôvodných koľají. Len pojem ,,SOM DOMA,, ktorý je nateraz prejavom solidarity a rešpektu môže nadobudnúť trochu iný, trpký význam spojený s nezamestnanosťou.

Začnem trochu obšírnejšie. Neviem, či ste v nedávnej dobe zachytili v médiách obavy chovateľov oviec, ktorí nevedia umiestniť svoju tohtoročnú produkciu veľkonočných jahniat na taliansky trh. Dôvod? Talianska vláda podporila svojich talianskych chovateľov príplatkom 16 EUR/ks(!) a tí prednostne umiestnili svoju produkciu na talianskom trhu. Až potom sa (možno) dostanú na rad naši slovenskí chovatelia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obdobný model podpory svojich poľnohospodárov a potravinárov zvolilo aj Chorvátsko, ktoré nariadilo, aby potraviny pre potreby štátnych inštitúcií boli prednostne nakupované z domácich zdrojov. Susedné Maďarsko a Poľsko fungujú v tomto režime už dlhodobo. 

Prečo to spomínam? Pretože na Slovensku to tak nie je.

Pretože to má logiku, keď štát podporuje vlastných výrobcov a platí im za tovary, ktoré potrebuje pre svoje fungovanie a tak priamo podporuje sloveských výrobcov, ktorí sú zdrojom zamestnanosti, ale zároveň si zabezpečuje aj neustále príspevky vo forme odvodov do štátnej pokladne.

Prečo potom tieto overené spôsoby podpory neprijmeme aj u nás? Má logiku, aby sa nákupy pre potreby štátu zabezpečovali radšej od zahraničným výrobcom, ktorí možno niektoré tovary dodajú o niečo lacnejšie, avšak tam sa úspora štátu končí?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pritom stačilo by tak málo... pokiaľ by sa napr. aplikoval do praxe uvedený taliansky model, zrazu by 38% sebestačnosť Slovenska v bravčovom mäse mohla byť ako mávnutím zázračného prútika minulosťou a všetky doma vyprodukované ošípané, by sa mohli porážať na slovenských bitúnkoch, deliť na slovenských rozrábkach a uvádzať na trh ako čerstvé mäso či spracovávať ďalej do mäsových výrobkov, ktoré by sa predávali v obchodoch na celom území Slovenska.

Aby sme to spoločne zvládli, budeme si musieť všetci uvedomiť, že kúpa výrobkov od slovenských výrobcov je v súčasnej dobe tou jedinou a najlepšou investíciou do Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kúpou slovenských výrobkov podporíme zamestnanosť vo všetkých regiónoch bez rozdielov, podporíme rast spoločností, ktoré budú potencionálnymi zamestnávateľmi ďalších ľudí. Zároveň podporíme súvisiace odvetvia ako sú spracovatelia korenín, výrobcovia obalov či tlačiarne etikiet, podporíme lokálne podnikové predajne domácich výrobcov a mnoho ďalších dodávateľov, ktorí sa viažu na potravinárske odvetvie. Zároveň budeme napĺňať aj našu štátnu pokladňu a prisprievať tak na dôchodky, na naše školstvo či zdravotníctvo.

Aplikujme tento model správania či už ako štát alebo zákazníci a podporme sa navzájom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ku statusu ,, SOM DOMA,, pripojme už od teraz ešte jeden ,,KUPUJEM SLOVENSKÉ.

Eva Forrai

Eva Forrai

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Zdravím Vás. Volám sa Eva Forrai a som výkonnou riaditeľkou profesijnej organizácie Slovenský zväz spracovateľov mäsa. SZSM združuje právnické i fyzické osoby podnikajúce v oblasti spracovania mäsa a v pridružených odvetviach. S podporou svojich členov a pomoci svojich partnerov sa SZSM aktívne angažuje v projektoch zameraných na zlepšenie konkurencieschopnosti slovenských spracovateľov mäsa, edukácii spotrebiteľov, zviditeľnení mäsiarskej profesie či v projektoch zameraných na vzdelávanie a zamestnanosť. Som absolventkou Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, kde som vyštudovala odbor Technológia spracovania poľnohospodárskych produktov. Už počas štúdia ma najviac zaujala práve problematika spracovania mäsa, čo sa nakoniec premietlo aj do môjho profesijného života, kde som nadobudla 12 rokov praktických skúseností, za ktoré som veľmi vďačná. Mojím cieľom je ponúknuť Vám prostredníctvom tohto blogu aktuálne informácie a fakty z prostredia slovenských spracovateľov mäsa. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu